Genel

AÇIKLANAN KURBAN FİYATLARI RESMİ DEĞİL!

Geçtiğimiz günlerde “Osmaniye’de kurban fiyatları belli oldu” başlığı ile yapılan paylaşımlarda açıklanan kurban fiyatlarının resmi olmadığı öğrenildi.

6 Kuruluş ve 3 üreticinin katılımı ile düzenlenen toplantı sonrası açıklanan fiyatların yer aldığı toplantı tutanağında belirtilen kararın tavsiye niteliği taşıdığı ifadesi yer aldı.

Kurban fiyatlarının resmiyet kazanması için kanun gereği Kasaplar Odası Yönetimi toplanarak alınan kararın fiyat tarifesinin çıkması için Esnaf Sanatkarlar Odalar Birliği’ne gönderir. Odalar birliği ise uygun gördüğü takdirde yönetim kurulu kararı alıp, fiyat tarifesi çıkartarak Valilik, Kaymakamlık ve Belediyeye üst yazı ile resmi olarak göndermesi gerekiyor. Dağıtım yeri olarak da Kasaplar Odasına cevap verilir. Bu alınan karar tavsiye niteliği taşımaz ve herkes için gerçek karardır. Verilen fiyatlar üst limittir, serbest piyasa kuruluna göre arz talebe göre daha aşağıya da satılır.

İTİRAZ YOLU AÇIK!

Fiyat komisyonunda oluşacak her hangi bir olumsuz görüş oluşması durumunda; Valiliklerin yeniden komisyon kurarak fiyatı değiştirme hakkına yasal olarak sahip olduğu öğrenildi.

PAZARLIĞI 20 HAZİRAN’DAN SONRA YAPIN

Satışların büyük çoğunluğu önceden kurbanlık hayvanın belirlenmesinin ardından resmi açıklanan fiyat üzerinden kilo başı fiyatı ile yapılıyor. Resmiyeti bulunmayan evrakta elinde yüklü hayvanı bulunan büyük işletme sahiplerinin imzası bulunması, fiyatlar üzerinde manipülasyon yapılıyor iddialarına neden olduğu kaydedildi. Resmi fiyatın da, yasalara uygun olarak ayın 20’sinden sonra toplanılacağı öğrenilen komisyonda belirlenmesi bekleniyor.

Diğer yandan Osmaniye’de sektör temsilcileri 2022 yılı kurbanlık satış fiyatları için görüşlerini bildirdi.Sektör temsilcilerinin tavsiye satış fiyatları şu şekilde;erkek dana kilo fiyatı 64 TL.’den, Düve (Damızlık değerini yitirmiş) kilo fiyatı 58 TL., Sığır (Damızlık değerini yitirmiş) kilo fiyatı 50 TL.’den, küçükbaş hayvan (Erkek koyun, Erkek keçi) kilo fiyatı ise 67 TL.

Ali Celal KAYMAK