Genel

FIRINCILAR PERİŞAN

Osmaniye Gıda Maddeleri Esnaf Odası Başkan Vekili Mehmet Şirin Avcı:” Böyle giderse ekmek çok yakında 5-6 TL olabilir” uyarısında bulundu.

Osmaniye’de  ekmek fırını işleten fırıncılar, her geçen gün artan girdi maliyetlerinin yüksekliğinden şikayetçi. Osmaniye Gıda Maddeleri Esnaf Odası Başkan Vekili yeni Başak Ekmek Fabrikası sahibi Mehmet Şirin Avcı, fırıncı  esnafının her geçen gün artan fiyatlar nedeniyle çok sıkıntılı bir süreç içinde hayatta kalma mücadelesi verdiğini  söyledi. Avcı, yalnızca un fiyatlarında değil; su, elektrik, doğal gaz, kağıt, maya, odun gibi tüm kalemlerde büyük artışlar yaşandığını söyledi.

27 yıldır fırıncılık mesleği ile uğraştığını belirten Mehmet Şirin Avcı, elektrik, un, maya,işçilik, mazot ve diğer girdilerin her geçen gün artması nedeniyle çok perişan olduklarını söyledi. Fırın işçilerine asgari ücretin üzerinde ücret ödediklerini belirten Mehmet Şirin Avcı, “ Devlet desteği olmasına rağmen (geçen yıl 170 Tl olan) bir torba unun fiyatı 500 TL’yi buldu. Geçen yıl aylık 3 bin TL olan elektrik faturası bu yıl 16 bin TL’ye çıktı. Yine geçen yıl aylık 4 bin TL olan doğalgaz faturası şu an 19 bin TL oldu.Mazot, nakliye, maya ve diğer girdilerdeki artışlar sürüyor. Şunu samimi olarak itiraf etmek gerekirse; ekmek fiyatı çok yakında 5-6 TL’ye çıkabilir. Çünkü fırıncı esnafının artık bu yükü kaldıracak gücü kalmadı. Tüm bu sıkıntılara rağmen halkımıza hizmet aşkı ile zararına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Artık nereye kadar dayanacağımız belli değil. İnanın fırıncı esnafı olarak kazanmayı unutalı çok oldu artık günü de kurtaramaz olduk. Tek kelime ile fırıncı esnafı çok perişan. Çok sıkıntılı ve stresli günler yaşamakta. Yüksek enflasyonla ağır yükün altında ezilen fırıncı esnafı, işçi çıkartarak küçülmeyi ve nihayetinde de işyerlerini kapatarak mesleğe veda etmeyi düşünüyor. Bu vesile ile bu gerçekleri görerek devletimizin halkımızın uygun fiyatla temel ihtiyaç maddesi olan  ekmek yemesini sağlaması ve fırıncı esnafının da  mesleğini devamla hizmetini sürdürebilmesi için gereken acil tedbirleri bir an önce almasını ve her geçen gün artan fiyat artışlarını da bir an önce durdurmasını istiyoruz. Aksi takdirde halkın hayati açıdan olmazsa olması olan fırıncılık mesleği tarihe karışacak” dedi. HASAN KILIÇ