OKÜ REKTÖRÜ PROF. DR. TURGAY UZUN, ”ERUSMUS’TA YOL HARİTASI SUNDU
Etkinliğe katkı sunan OKÜ Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun, üniversitemizin uluslararasılaşma misyonunun ve bu doğrultuda belirlemiş olduğu hedeflerin gerçekleştirilmesi adına açıklayıcı bir yol haritası sundu. Uluslararasılaşma hedefi doğrultusunda düzenlenen etkinliklerin ana hedefinin toplumun bütününü, özellikle olanakları kısıtlı bireyleri de içerecek biçimde yaygınlaştırılması gerektiğine dikkat çeken Rektör Uzun, Dış İlişkiler Birimi çalışanlarına emekleri için teşekkürlerini sunarak konuşmasını tamamladı.
Dört farklı ülke ve üniversiteden şehrimize gelen akademik ve idari çalışanlar 5 Şubat 2024 Pazartesi itibarıyla başlamış olan ‘’Erasmus+ Personel Hareketliliği Haftası’’ etkinlikleri kapsamında, OKÜ Karacaoğlan Yerleşkesi’nde sunum, seminer, ders verme, eğitim alma, kültür gezisi gibi bir dizi etkinliğe katılım sağladılar. Her yıl Avrupa ve Avrupa dışı ülkelerden akademisyen ve profesyonellerin ziyaret ettiği üniversitemizde, bu etkinlik KA171 Erasmus+ Ortakları ile gerçekleştirilecek ilk Uluslararası Hafta olması ile önem taşımaktadır.
Uluslararası Erasmus+ Personel Hareketliliği Haftası, 7 Şubat 2024 Çarşamba günü Üniversitemiz Dış İlişkiler Birim Koordinatörü Doç. Dr. Ceyhun Yükselir’in açılış konuşmasıyla başladı. Üniversitemizde ilk kez tek bir haftaya yoğunlaştırılmış biçimde düzenlenen Uluslararası Erasmus+ Personel Hareketliliği etkinliklerine katılımlarından ötürü yurtdışından gelen misafir akademik ve idari çalışanlara teşekkürlerini sunarak konuşmasına başlayan Doç. Dr. Ceyhun Yükselir, üniversitemizin uluslararasılaşma misyonu doğrultusunda, Dış İlişkiler Birimi öncülüğünde bugüne kadar edinilen kazanımlar ve elde edilen başarılar hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Açılış konuşmasının ardından yaptığı konuşmasıyla etkinliğe katkı sunan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun, üniversitemizin uluslararasılaşma misyonunun ve bu doğrultuda belirlemiş olduğu hedeflerin gerçekleştirilmesi adına açıklayıcı bir yol haritası sundu. Uluslararasılaşma hedefi doğrultusunda düzenlenen etkinliklerin ana hedefinin toplumun bütününü, özellikle olanakları kısıtlı bireyleri de içerecek biçimde yaygınlaştırılması gerektiğine dikkat çeken Rektör Uzun, Dış İlişkiler Birimi çalışanlarına emekleri için teşekkürlerini sunarak konuşmasını sonlandırdı.
Uluslararası Erasmus+ Personel Hareketliliği etkinliklerine Bosna Hersek, Kosova, Fas ve Ukrayna gibi ülkelerden katılım sağlayan akademik ve idari çalışanlara gerçekleştirdikleri sunumlarla deneyimlerini, gözlemlerini ve beklentilerini üniversitemiz akademik ve idari personeliyle paylaşma imkanı buldu.
OKÜ basın
ERASMUS + PERSONEL EĞİTİM ALMA HAREKETLİLİĞİ
Erasmus + personel eğitim alma hareketliliği Türkiye’de ECHE sahibi bir yükseköğretim kurumunda istihdam edilmiş herhangi bir personelin en az 2 gün en çok 2 ay süre ile AB üye ülkelerinden birinde eğitim almasına imkân sağlayan faaliyet alanıdır. Bu faaliyet aracılığı ile yükseköğretim kurumu personeli eğitim almak üzere bir yükseköğretim kurumuna ya da bir kurum/kuruluşa gidebilmektedir.
Bu faaliyet kapsamında kişinin mevcut işi ile ilgili konularda sahip olduğu becerileri geliştirmek üzere çeşitli eğitimler alınması mümkündür.
Personel hareketliliğinden faydalanacak personele verilecek olan günlük/haftalık hibe miktarı gidilen ülke ile birlikte gidilen süreye göre aşağıdaki tabloda belirtilen tutarlar dikkate alınarak hesaplanır. Hareketlilikten yararlanacak personele; 5 faaliyet günü ve 2 gün yol olmak üzere 7 günlük hibe ödemesi yapılır. Tabloda gösterilen miktarlar Avro cinsindendir.
Erasmus Yapmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?
Her öğrencinin hibeli olarak hayatında yalnızca bir defa katılabildiği Erasmus şartları şunlardır:
- Gitmek istediğin ülke, şehir ve yükseköğretim kurumu ile mevcutta eğitim aldığın kurumun anlaşma içerisinde olması
- Lisans ya da lisansüstü eğitiminde ilk yarı yılı tamamlamak
- Yabancı dil yeterlilik sınavını geçmiş olmak
- 4.00 üzerinden lisans için 2.00, master ve doktora için ise 2.50 not ortalamasına sahip olmak
- Kurumun yayınladığı Erasmus başvuru adımlarını takip etmek
Erasmus ile Hangi Ülkelere Gidilir?
Erasmus; öğrencilerin en renkli ve heyecanlı dönemlerinden biri oluyor. Mevcut olarak devam ettiğin yüksek öğretim kurumu, Avrupa’da yer alan diğer yükseköğretim kurumları ile Erasmus öğrenci değişim programı için anlaşmalar yapıyor. Bu anlaşmalar sonucunda her yıl belirli sayıdaki öğrenci, ilgili bölümleri yarı ya da tam dönem olarak Avrupa’daki yükseköğretim kurumlarında okuyor. Erasmus kapsamında 37 ülke bulunuyor. Bu ülkeler arasında Polonya, Almanya, İtalya, İspanya, Danimarka, Estonya, Finlandiya ve Hollanda öne çıkıyor.
Erasmus’un Faydaları Nelerdir?
Erasmus programı; öğrencilere yabancı dil geliştirme, farklı bir ülke kültürünü tanıma, yeni insanlarla tanışma ve sorumluluk bilinci elde etme fırsatı sunuyor. Ayrıca Erasmus programını özgeçmişine ekleyerek kariyer yaşamında diğer adaylara göre öne çıkabilirsin.
Erasmus Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Her yıl binlerce öğrenci ve personelin yer aldığı uluslararası bir program olan Erasmus, yoğun ilgi gördüğünden seçim sürecinde bazı sınav ve değerlendirmeler yapılıyor. İlgili şartları sağlayanlar ise uzun ya da kısa dönem Erasmus programına katılabiliyor.
Erasmus Sınavı Nasıldır?
Erasmus sınavı, öğrencilerin yabancı dil seviyesini ölçmek için yapılıyor. Sınav genel olarak writing, speaking, listening ve reading gibi aşamalardan oluşuyor. Sınavda yeterli puanı alan öğrenciler ise Erasmus programı için değerlendiriliyor.
Erasmus Yapılan Üniversiteler
Öğrenciler halihazırda kayıtlı oldukları yükseköğretim kurumunun anlaşmalı olduğu yerlerde Erasmus yapabiliyor. Erasmus projesi için 30’dan fazla ülke bulunuyor fakat her kurumun yaptığı anlaşma değişkenlik gösteriyor.
Erasmus Plus Nedir?
Erasmus Plus programı; gençlik, spor ve eğitim alanlarını kapsıyor. Bu sayede ilgili kişiler yeni beceriler kazanarak istihdam şansını artırıyor.
HASAN KILIÇ