Genel

OSMANİYE’DE KURBAN BAŞRAMI ÖNCESİ KASAPLAR DENETLENDİ

Osmaniye İl genelinde eş zamanlı yapılan denetimlerde özellikle 5996 sayılı kanun kapsamında et ve et ürünlerinin üretim ve muhafaza koşulları, satış ve üretim yeri hijyeni, sektörde çalışan personellere yönelik hijyen belgesi kontrolleri ile tüm aşamalarda dikkat edilecek hususlar konusunda gerekli bilgilendirme yapıldı.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Gıda Kontrol Görevlilerince yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle rutin denetimlere ek olarak özellikle et ve et ürünleri satışı yapan işletmeler ile kasaplar ve mezbahaların denetimine ağırlık verildi.

İl genelinde eş zamanlı yapılan denetimlerde özellikle 5996 sayılı kanun kapsamında et ve et ürünlerinin üretim ve muhafaza koşulları, satış ve üretim yeri hijyeni, sektörde çalışan personellere yönelik hijyen belgesi kontrolleri ile tüm aşamalarda dikkat edilecek hususlar konusunda gerekli bilgilendirme yapıldı.

Gıda Güvenliği Neden Önemli?

Gıda güvenliği, tüketiciyi gıda kaynaklı hastalık riskinden korumaya yardımcı olduğu için son derece önemlidir. Ayrıca tüketicilerin alerji ve hatta ölüm gibi sağlıkla ilgili durum risklerinden korunmasına yardımcı olur.

Bunların yanında, gıda işleme tesislerini, güvenli olmayan ürünler nedeniyle finansal kayıplara neden olan ürün geri çağırmalarından korur. Güvenli olmayan ürünler nedeniyle bir işletmeyi etkileyebilecek diğer sorunlar şunlardır: reddedilen ürünler, olası davalar ve genel halka satılan güvenli olmayan ürün raporları nedeniyle halk sağlığı yetkilileri tarafından işyerinin kapatılması.

Gıda güvenliği yönetim sistemleri, gıdanın çiftlikten tüketicinin masasına kadar gıda zincirinin her aşamasında (yetiştirme, hasat, paketleme, işleme, depolama, dağıtım, pazarlama, hazırlık ve tüketim) güvenli olmasını sağlamaya yöneliktir.

Halk sağlığı, tüm insanların veya toplumun sağlığı iyileştirildiği veya korunduğu zaman bir anlam taşır. Gıda güvenliği olmadan beslenme ve halk sağlığı iyileştirilemez.

Güvenli ve besleyici gıda, insan enerjisinin kaynağı ve hastalıklara karşı ilk savunmadır. Çok erken yaşlardan başlayarak, insanların sağlıklı beslenmeye ihtiyacı vardır. Süt ürünleri, meyveler, sebzeler, yumurtalar, balıklar ve et gibi bitki ve hayvan kaynaklı gıdalar dahil olmak üzere çeşitli ve besin açısından zengin gıdalar arasında bir kombinasyona ihtiyaç vardır.

Gelişmekte olan ülkeler dahil olmak üzere dünya genelinde besleyici gıdalara yönelik tüketici talebi her gün artmaktadır. Bu nedenle, tüm insanlara çeşitli ve güvenli gıdaları sürdürülebilir şekilde sağlamak amacı ile resmi kuruluşlar tarafından beslenme kılavuzları geliştirilmektedir.

Gıda güvenliği hem finansal hem de etik açıdan son derece önemlidir. Gıda güvenliği standartlarına uymamanın sonuçları çok çeşitlidir. Ürünlerini geri çağırması, süreçlerini elden geçirmesi ve halkla ilişkiler krizini yönetmesi gereken şirketler için inanılmaz maliyetli olmasının yanı sıra, üretimde gıda güvenliğinin yetersizliği, önemli bir insani maliyeti de beraberinde getirir.

Gıda güvenlik sistemi ve gıda güvenlik sertifikası ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek ve başvuru yapmak için tarafsız, bağımsız ve uluslararası akreditasyonlara sahip olan kuruluşumuza ulaşabilirsiniz. Uzmanlarımız tüm sorularınızı yanıtlamaktan memnun olacaklardır.

https://www.foodsafely.org/