BAHÇE’DE ÜRETİCİLERE YÜZDE 70 HİBELİ PYEM KIRMA MAKİNASI DAĞITILDI
Yem Kırma Makinesi Hibe Programı ile bölgede süt sığırı yetiştiriciliği, besi yetiştiriciliği ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde et ve süt kalitesinin üst düzeyde tutulması planlanmaktadır. Yem Kırma Makinesi ile üreticilerin ucuz yem üretimi yapmalarını sağlayarak yem maliyetlerini düşürme amaçlanmaktadır
Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi (KDAKP) kapsamında Bahçe İlçemiz Burgaçlı Köyünden Hüsne ÖNER ve Yeni Mahalle’den Recep KAVCI isimli çiftçilerimiz %70 hibeli olarak Yem Kırma Makinesi alımlarını tamamlandı.
Yem Kırma Makinesi Hibe Programı ile bölgede süt sığırı yetiştiriciliği, besi yetiştiriciliği ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde et ve süt kalitesinin üst düzeyde tutulması planlanmaktadır. Yem Kırma Makinesi ile üreticilerin ucuz yem üretimi yapmalarını sağlayarak yem maliyetlerini düşürme amaçlanmaktadır.
YEM KIRMA MAKİNESİ
Hayvancılık sektörünün en önemli makinesi diyebiliriz. Hayvan besleme şartlarının birçok özelliği sayılabilir ama en önemlisi yem hazırlamaktır. Büyükbaş olsun, küçükbaş olsun, balık olsun her sektörde verimlilik ve hayvan sağlığının birincil hazırlığı yem ile başlamaktadır. Yem ezme makinesi ve yem kırma makinesi, hayvanların besin ihtiyacını karşılanmasına yardımcı olmaktadır.
Hayvancılık sektöründe makine, sadece büyükbaş hayvancılıkta kullanılıyor algısı vardır. Oysaki makine çok yönlü bir makinedir. Yem hazırlarken her hayvanın çeşitli boylarda üretilmiş yani kırılmış hatta un haline getirilmiş halde hayvana yedirilmesi gerekmektedir. Makinenin yanında üç boy elek verilmektedir. Bu da makinenin çok işlevli bir şekilde kullanılmasını sağlamaktadır.
Örneklendirecek olursak büyükbaş hayvan yemi kırmak gerekirse büyük
eleği, civciv yemi yapmak istiyorsak orta eleği, balık yemi yapmak istiyorsak küçük eleği, köpek yalı yapmak istiyorsak yine en küçük eleği takmamız yeterli olacaktır. Bu da yukarıda bahsettiğimiz gibi makineyi çok yönlü bir hale getirmektedir.
Makinenin hayvancılık alanlarının hepsinde kullanılabilmesi hayvancılık sektörü ile ilgilenen herkesin işini kolaylaştıracaktır.
Yem Kırma Makinesi Fiyatları
Sadece arpa, buğday, mısır kırmakta ya da öğütmekte kullanılmaz. Zavar, meyve püresi, pancar, yeşil ve kuru sebzeleri meyveleri çok profesyonel şekilde hayvan küspe haline getirerek yem çeşitliliği artırmanızı sağlar.
Makine besicilerimizin sadece yem hazırlama işini kolaylaştırmaz bunun yanında üretim kalitesini, hayvan sağlığını ve birçok ürünü geri dönüşümünü sağlayarak ekonomiye çok büyük katkılar sağlamaktadır.
Yem kırma makinesi sisteminin çalışma prensibi mekaniktir.
Herhangi bir elektronik yazılım ya da otomasyon sistemi içermemektedir. Elektrik motoruna kaplın vasıtası ile bağlı 6 adet etli, kalın küt bıçaklar kırma ve öğütme haznesine tercihe göre takılacak eleklerin üstünde 2800 devirde dönerek takılan elek boyuna gelene kadar öğütür. Öğüttüğü ürün besleme haznesinin tam altında yer alan dökülme haznesinden yere el arabasına ya da çuval takma kancalarına takılan çuvala doldurulur.
Makineye elek takmak gayet kolaydır, herhangi bir anahtar vidalama işi gerektirmeden basitçe açılan ön kapağı açılarak direkt olarak karşımıza çıkan yuvaya yerleştirilir ve kapak geri kapatılır. Elek değiştirme işlemi bitirilmiş olur. Bıçak değişme ya da işlemi de gayet basittir.
En İyi Yem Öğütme Makinesi
Yem öğütme bıçaklarını sökmek için önce makine ile bıçaklar arasında yer alan kaplin sabitlenmesi gerekir.
Kaplini sabitlemek için elektrik motorunun hareket milinin tam olarak hazneye girdiği yerden önce kaplin üzerinde bir delik vardır, bu deliği takılacak herhangi bir torna vida ile motor sabitlenir. Daha sonra bıçaklar elle saat yönünün tersine yani sola çevrilerek altısı da aynı anda sökülür.
Yapılan bu işlemden sonra bıçakların takıldığı kapline geçen vidayı sökmek gerekirse burada dikkat edilmesi gereken çok önemli bir husus vardır. Bu vida ters diştir yani sağ doğru çevrildiğinde açılacaktır. Bunun aksini yapmak makineye çok büyük zarar vereceğinden çok dikkat etmek gerekir. Normal vida gibi açmaya uğraşmak daha da fazla sıkarak cıvatanın içeride kırılmasına sebep olur ve motorla bıçakların arasındaki bağlantıyı iptal eder.
Makine üretim şekline göre her türlü enerji ile çalışmaktadır. Elektrikli, benzinli, şaftlı olarak üretilmektedir. Yakıt özelliği makinede herhangi bir teknik fark olmasını gerektirmez. Sadece makineyi satan alan kişinin elindeki mevcut enerjiye göre değişmektedir. Makinede kırma ve öğütme açısından hiçbir değişiklik yapılmamaktadır sadece güç kaynağı değişikliği söz konusudur. Arpa ezmesi makinesi modelleri benzinli ve şaftlı olarak üretilmektedir.