Genel

ÇUKUROVADA BUĞDAY HASADINA BAŞLANDI

Osmaniye’de de buğday hasadı başladı. Hasat yapılan tarlaları gezerek çiftçilere kolaylıklar dileyen Osmaniye İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Şube Müdürü  Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Poyrazoğlu, Osmaniye ve Çukurova çiftçisi açısından buğday hasat sezonunun bereketli ve bol kazançlı geçmesi dileğinde bulundu.Poyrazoğlu, inşallah buğday hasadı, çiftçimizin yüzünün gülmesine vesile olur” dedi.

Türkiye’nin önemli hububat üretim merkezlerinden Adana’da, buğday hasadına başlandı. Türkiye’nin ilk buğday hasadının yapıldığı Adana’da biçerdöverler, tarlalarda çalışmaya başladı. Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali TEKİN, Türkiye’nin ilk buğdayının Adana’da hasat edilmeye başlandığını belirterek, il genelindeki rekoltenin geçen yıl seviyesinde olacağını ifade etti.

Gerek dünyada, gerekse Türkiye’de en fazla tüketilen gıda maddesi olan buğdayda 2022 yılı üretim sezonu hasadı Çukurova bölgesinde başladı. Yaklaşık 11 milyon hektar alanda tahıl üretimi yapılan Türkiye’de 7 milyon hektar alanda da buğday ekimi yapılıyor. Geçen yıl 17.5 milyon ton üretimin olduğu ülkemizde bu yılki üretimin de 20 milyon ton civarında olması bekleniyor. Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali TEKİN, Adana’nın Türkiye buğday üretiminin yaklaşık olarak yüzde 5’ini karşıladığını ve 3’üncü sırada bulunduğunu söyleyerek, “İlimizde kıraç kesimlerde buğday hasadı başladı. Geçen yıl ilimizde 1 milyon 586 bin dekar alanda yapılan üretimden 707 bin ton buğday elde edildi. Bu yıl da yaklaşık 1 milyon 550 bin dekar alandan 730 bin ton civarında rekolte bekliyoruz. Verim yönünden geçen yıldan geri değiliz. Ortalama 450-500 kilo dekara verim alınıyor. Ülkemiz için üreten, emek veren çiftçilerimize bereketli ve kazançlı bir hasat dönemi diliyorum” dedi.

Buğdayın yanı sıra sofraların vazgeçilmez sebzeleri arasında yer alan ve ilk turfanda ürünlerin çıktığı Adana’da soğan ve patates hasadı da başladı. Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali TEKİN, Baklalı Mahallesinde soğan ve patates hasat edilen tarlalarda incelemelerde bulunarak hasat etkinliklerine katıldı.  İl Müdürü TEKİN, bu yıl etkili olan don olayları nedeniyle patates veriminin dekarda 4 tondan, 3 tona düştüğünü söyledi. TEKİN, Adana’nın patates üretiminde Türkiye’de 9’uncu sırada yer aldığını ve ülkede ilk hasadın da kentte yapıldığını kaydetti. Kentte yaklaşık 200 bin ton patates üretimi yapıldığına dikkat çeken TEKİN, ‘Bu yıl mart ayında yaşanan zirai don nedeniyle hasatta gecikme ve verim düşüklüğü var. Normalde dekarda 4 ton civarı ürün alınırken şu anda 3 ton civarı hasat ediliyor. Fiyat konusu da çiftçilerden aldığımız bilgilere göre şu an iyi. Bu yönüyle de çiftçimizi kurtarır düzeyde. Ülke ihtiyacını karşılamak, kendi kendimize yeten bir ülke olmak temel amacımız. Bu konuda da bir sıkıntımız yok. Hasadımız devam ediyor’ dedi. Öte yandan soğan üretiminde de üreticiler hasat heyecanı yaşıyor. Zirai donun soğana olumsuz etkisi olmadığını kaydeden İl Müdürü TEKİN, 30 bin dekardan yaklaşık 140 bin ton rekolte beklediklerini anlattı.

https://adana.tarimorman.gov.tr/

HASAN KILIÇ