Genel

Hemşerimiz  Mahmut Kobaner,  DEİK Türkiye-Finlandiya  İş Konseyi Yürütme Kurulu Asıl Üyesi seçildi

Osmaniye’nin efsane doktorlarından Merhum Doktor Mahmut Kobaner’in torunu, İsmihan – Murat Kobaner çiftinin evlatları, Osmaniye’nin genç ve başarılı iş adamı OSMAK Group Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Kobaner, DEİK Türkiye-Finlandiya İş Konseyi Yürütme Kurulu Asıl Üyesi seçildi.

Hemşerimiz Mahmut Kobaner’i kutuyor, yeni görevinde de başarılarının devamını diliyoruz.

TÜRKİYE-FİNLANDİYA İŞ KONSEYİ

Kuruluş Yılı: 1991
Kurucu Başkan: Yılmaz Çakır
Türkiye Tarafı Başkanı: Evren Dindiren Dönmez
Firma ve Unvanı: Artaş Endüstriyel Tesisler Taah.ve Ticaret A.Ş., Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
Karşı Kanat Kuruluş: Business Finland
Karşı Kanat Başkanı:
Firma ve Unvanı:

DEİK/Türkiye-Finlandiya İş Konseyi, DEİK bünyesinde, 1991’de Türkiye ile Finlandiya arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi, iki ülke iş dünyası arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve ikili ilişkilerin yeni alanlara taşınması amacıyla kurulmuştur. Konsey, iş çevreleri arasında diyalog ve temasları geliştirmeyi hedeflemekte ve bilgi alışverişini sağlamaktadır. Finlandiya Dış Ticaret Birliği (FINPRO) iş birliğinde Türkiye’deki iş ve yatırım imkanlarını tanıtmaya yönelik faaliyetler yürütülmektedir. İş Konseyi olarak, Avrupa’da ve dünyada teknolojik gelişme ve inovasyon konusunda öncü ülkelerden biri olan Finlandiya ile Türkiye arasında ortak projeler kapsamında işbirliğinin geliştirilmesine yönelik sektörel odaklı heyet ziyaretleri ve workshoplar düzenlenmektedir. Yüksek teknoloji, bilişim, enerji, turizm ve tekstil sektörlerinde iki ülke ticari faaliyetlerin geliştirilmesi İş Konseyi’nin öncelikli hedefleri arasında yer almaktadır.

DEİK iş konseylerinde yeni dönem:

Türk-Fin İş Konseyi’ne yeni başkan

DEİK bünyesinde gerçekleşen değişim sonrasında yapılan ilk seçimli DEİK İş Konseyleri Genel Kurul Toplantıları 2015 yılının son aylarında İstanbul’da yapılmıştı. Amerika Bölgesi, Avrupa Bölgesi, Asya Pasifik Bölgesi, Afrika Bölgesi, Ortadoğu ve Körfez Bölgesi ve Avrasya Bölgesi olarak altı bölgede 123 ülke bazlı, 5 sektörel iş konseyleri ve bir özel amaçlı iş konseyi olmak üzere toplam 129 iş konseyinin yürütme kurulu başkanları ve üyeleri seçildi.

DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, genel kurulda yaptığı konuşmada, geçtiğimiz yaklaşık bir yıl içinde yapılan tüm DEİK çalışmalarını kapsayıcılık, entegrasyon ve kurumsallaşma başlıkları altında gerçekleştirmeye çalıştıklarını söyledi. DEİK faaliyetlerinin nicelik ve nitelik bakımından gelişmesiyle birlikte, reel sektörde DEİK’e ilginin de arttığını belirten Vardan, “DEİK’in üye tabanı, görevi aldığımız günden bu yana yaklaşık bir yıl gibi kısa bir süre zarfında yüzde 51.2 arttı” dedi.

Ortak hedefin “Küresel ekonomiye güçlü entegrasyon” olduğunu belirten Vardan, “Eskiden ticari diplomasi denilen kavram vardı. Artık daha kapsayıcı bir kavram olan “business diplomacy” bağlamında faaliyetlerimize hız verdik. DEİK, mutat “networking” ve “iş geliştirme” faaliyetlerine ilaveten politika/strateji geliştirme süreçlerine katkı sağlamak amacıyla da projeler üretmeye başladı. Bu kapsamda enerji çalıştayı; uluslararası öğrenci temini çalıştayı düzenlenerek, bulgu ve sonuçları ilgili taraflar ile paylaşıldı” dedi. 

TÜRK-FİN İŞ KONSEYİ

DEİK’in bünyesinde faaliyet gösteren Türk-Fin İş Konseyi’nin yeni Başkanı Emre Arıcan oldu. Konsey, 1991’de Türkiye ile Finlandiya arasında ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi, iki ülke iş dünyasi arasındakı ilişkilerin güçlendirilmesi ve ikili ilişkilerinin yeni alanlara taşınması amacıyla kurulmuştu.

İş konseyi etkinlikleri kapsamında Finlandiya iş dünyasına Türkiye’deki iş ve yatırım imkanlarını tanıtmaya yönelik etkinliklere öncelik verilmektedir.

EMRE ARICAN

1971 yılında İstanbul’da doğmuş olan, Emre Arıcan, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden makina mühendisi olarak mezun oldu.  Yüksek lisans eğitimini İşletme İdaresi konusunda San Diego State University’de aldı.

Emre Arıcan’ın Finlandiya ile ilgili ilk iş deneyimi, 1997 yılında Raahe, Finlandiya’da çalışmaya başladığı Rautaruukki (şimdiki adı ile Ruukki) şirketindedir. 1999 yılında Fortum Engineering Ltd şirketinin Istanbul ofisinde görev aldı.

1948 yılından beri ağırlıklı olarak Türkiye – Finlandiya arasında ticaret konularında faaliyet gösteren ve Neste-Jacobs gibi önemli kuruluşları temsil eden Finntürker şirketinin 2009 yılında başına geçti.

İşletme-bakım hizmetleri veren, İstanbul’da yerleşik Fortum Enerji ve Ticaret A.Ş.’de 2015 yılından bu yana genel müdürü olarak görev yapmaktadır. Emre bey bir kız ve bir oğlan babasıdır.

Kaynak: https://www.finlandiya.org/

HASAN KILIÇ.