Genel

MALİ MÜŞAVİRLER ZOR DURUMDA!

Osmaniye  Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler  Odası Başkanı Zafer Ongun ,Mali Müşavirlerin artan iş yüklerine dikkat çekerek, “Mali Müşavirlerin sırtındaki iş yükü artık dayanılmaz boyutlara ulaşmıştır. Mali Müşavirler olarak neredeyse 7/24 ofislerimize hapsediliyoruz” dedi.

Konuyla ilgili olarak  bir açıklama yapan Zafer Ongun, şunları söyledi:

“Görünürde mükellef veya işverenlerden istenilmekle beraber, iktisadi ve sosyal hayata ilişkin ihtiyaç duyulan hemen her veri Mali Müşavirler aracılığıyla toplanılır hale gelmiştir. Bu durum Mali Müşavirlerin zaten çok ağır bir iş yükü altında ezilmelerine sebebiyet vermekte iken bir de beyan ve bildirimleri alınması için kullanılan sistemlerin sağlıklı çalışmaması ve yoğunluk dönemlerinde tıkanması, zamanla yarışan meslektaşlarımızın streslerini katbekat artırmaktadır.

Meslektaşlarımız, rutin dönemlerde dahi beyan ve bildirimleri sağlıklı bir şekilde hazırlayamaz hale gelmiştir. Bu kadar ağır iş yükü altında çalışmak zorunda bırakılan meslek mensuplarının bir işletmeninin faaliyetlerini ve işlemlerini sağlıklı bir şekilde yürütmesi mümkün değildir.

Ölçüsüz bir iş yükü ve adil olmayan ücret tarifesi, mali müşavirlerin iş ve yaşam dengesini olumsuz etkilemekte ve insani yaşam haklarını ellerinden almaktadır. İnsani şartlarda yaşamak biz mali müşavirlerin de anayasal hakkıdır. Sadece 2024 yılı Nisan ayında GİB tarafından ilan edilen vergi takviminde toplam elli altı beyan ve bildirimin verileceği açıkça görülmektedir.

Bunun yanında uygulamada birçok tereddüttü barındıran enflasyon düzeltme işlemlerine ilişkin yapılacak çalışmaların da aynı takvimde tamamlanmak zorunda bırakılmasını adil ve uygulanabilir bulmuyoruz.

Ongun, açıklamasını “Büyüyen bu sorunların ortadan kaldırılması için beyan ve bildirimlerin sadeleştirilmesi, bilgi sistemleri alt yapılarının modernizasyonu şarttır. 130 bin Mali Müşavirin işlerini daha sağlıklı bir şekilde yapabilmesi için haklı ve insani taleplerimizin Maliye Bakanlığı tarafından ivedilikle hayata geçirilmesini bekliyoruz” diyerek tamamladı.

HASAN KILIÇ