Genel

VALİ DR. YILMAZ: “AŞIK  FEYMANİ KÜLTÜR EVİ AŞIKLIK GELENEĞİNİN KÜLTÜR MERKEZİ OLACAK”

Vali Dr. Erdinç Yılmaz,:”Kadirli İlçemizde Aşık Feymani Kültür Evi’mizin yapımında son aşamaya gelinmiş, kaba inşaatı bitmiş. İnşaatı yapan arkadaşlarımız Şubat ayı sonunda teslim edecekler. Buranın yerini Belediyemiz tahsis etti. Burası kadim bir kültürün, aşıklık geleneğinin, Aşık Feymani kültürünün sonsuza kadar yaşayacağı çok önemli bir merkez olacak. Burayı çok önemsiyoruz. Şubat ayı sonunda da inşallah tamamlanarak, Aşık Feymani Kültür Evi olarak faaliyetine başlayacak” dedi.

       Vali Yılmaz, Kadirli’de Aşık Feymani Kültür Evi, Cemalpaşa Ortaokulu ve Kadirli Kaymakamlığı Hizmet Binası İnşaatlarında İncelemelerde Bulundu

 Vali Dr. Erdinç Yılmaz, Kadirli İlçemizde yapımı devam eden Aşık Feymani Kültür Evi, 24 derslikli Cemalpaşa Ortaokulu ve Kadirli Kaymakamlığı Hizmet Binası inşaatlarında incelemelerde bulundu. Vali Yılmaz’ın incelemelerinde Kadirli Kaymakamı Yakup Güney, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Hamit Coşkun, Kadirli Belediye Başkanı Dr. Ömer Tarhan da yer aldı.

        İlk olarak Aşık Feymani Kültür Evi inşaatında incelemelerde bulunarak, bilgi alan Vali Dr. Erdinç Yılmaz, incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, “Kadirli İlçemizde Aşık Feymani Kültür Evi’mizin yapımında son aşamaya gelinmiş, kaba inşaatı bitmiş. İnşaatı yapan arkadaşlarımız Şubat ayı sonunda teslim edecekler. Buranın yerini Belediyemiz tahsis etti. Burası kadim bir kültürün, aşıklık geleneğinin, Aşık Feymani kültürünün sonsuza kadar yaşayacağı çok önemli bir merkez olacak. Burayı çok önemsiyoruz. Şubat ayı sonunda da inşallah tamamlanarak, Aşık Feymani Kültür Evi olarak faaliyetine başlayacak. Belediye Başkanımıza, Kaymakamımıza, işin yapılmasını sağlayan işadamlarımıza, emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Kadirli İlçemize hayırlı olmasını diliyorum.”dedi.

        Vali Yılmaz daha sonra yapımı devam eden 24 derslikli Cemalpaşa Ortaokulu’nu ziyaret ederek, inşaatın geldiği aşama hakkında bilgi aldı. İncelemelerinin ardından açıklamalarda bulunan Vali Yılmaz, “24 derslikli okulumuzun inşaatında hamdolsun sona gelindi. Yan binada ortaokul binamız depremde hasarlı hale geldiği için ortaokulumuzu buraya taşıyacağız, çocuklarımız burada eğitimlerine devam edecekler. İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğimize, yüklenici firmaya çok teşekkür ediyorum. Bir an önce bu okulumuzun eğitim öğretim hizmetine sunulmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. İnşallah ikinci dönemde çocuklarımız okullarına kavuşmuş olacak.”dedi.

        Son olarak Kadirli Kaymakamlığı Hizmet Binası inşaatında incelemelerde bulunan Vali Dr. Erdinç Yılmaz, incelemelerinin ardından şöyle konuştu, “Kadirli Hükümet Konağı inşaatındayız. İnşaatımız şu anda belli bir aşamaya geldi. Kadirli Hükümet Konağının bir an önce bitmesi gerekiyor. Mevcut Kaymakamlığımız depremden çok etkilendi, şu anda orada çalışma yapılamıyor. Kadirli Kaymakamlık binamızın bir an evvel bitmesi için gayretle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnşallah en kısa sürede ihale sürecini başlatıp tamamlamayı hedefliyoruz.”diye konuştu.

Valilik basın

ÂŞIK FEYMÂNÎ (OSMAN TAŞKAYA) KİMDİR?

HAYATI, EDEBİ KİŞİLİĞİ, ESERLERİ 

2 Mayıs 1942 tarihinde Osmaniye ilinin Kadirli ilçesinin Afşarlar (Azaplı) köyünde doğmuştur. İlkokulu köyünde okumuştur. Askerlik görevini Balıkesir ve Tekirdağ’da tamamladıktan sonra, tekrar köyüne dönerek çiftçiliğe başlamıştır.

Osman Taşkaya, daha çok Doğu Anadolu Bölgesi âşıklarında görülen usta-çırak ilişkisi geleneğinde yetişmemiştir. Ancak onun âşıklığa başlamasında ve yetişmesinde kaymbabası Aşık Deli Hazım (Hazım Demirci), Aşık Hüdaî ve Aşık Kul Mustafa’nın etkileri görülmektedir. O, Karaca Oğlan geleneğinden yetiştiği için, kendisinin manevî ustası olarak Karaca Oğlan’ı kabul etmiştir. Yazdığı ilk şiirlerini Kadirli’den Âşık Mehmet Cihangiroğlu’na göstermiş, Cihangiroğlu da ona eksiklerini öğretmiştir. Bu sebepten yetişmesinde Âşık Mehmet Cihangiroğlu’nun emeği azımsanamaz. Âşık Osman Taşkaya’nın yanında Âşık Eyyubî, Âşık Hakkı Tanrıkulu, Âşık Abdullah Gizlice, Âşık İmamî ve Âşık Vuslatı yetişmiştir.

Âşık Osman Taşkaya ilk şiirlerinde Çoban Osman mahlasını kullanmıştır. Mahlasını, 1964 yılında rüyasında iri yarı, koyu yeşil elbise giymiş bir zatın Feymânî diye seslenmesi üzerine almıştır. Aynı yaşlı zat Âşık Osman Taşkaya’ya rüyasında bembeyaz akan sudan bir bardak içirmiştir. Ancak Âşık Osman Taşkaya rüyasında pirin verdiği mahlası unutmuştur. Bir yaz günü söğüt gölgesinde yattığı sırada rüyasına aynı yaşlı zat girmiş ve üç defa mahlasının Feymânî olduğunu bildirmiştir. Bu saatten sonra da bu mahlasla şiir söylemeye başlamıştır.

Feymânî halk şiirinin sevilen türlerinden güzelleme, koçaklama, taşlama, nasihat, mektup, destan ve devriye tarzında yüzlerce şiir söylemiştir. Atışmaları başarılı olup, öğretici niteliktedir. Şiirlerinde işlediği temalar arasında tabiat ve ormanın ayrı bir yeri vardır. Bu konuda yazılmış onlarca şiiri vardır. Şiirlerinde pek çok âşığın dile getirmediği konuları işlemiştir. Feymânî’nin taşlamaları da ünlüdür. Hemen hemen her konuda taşlama söylemiştir. Feymânî, Çukurova âşıklık geleneği içerisinde önemli bir yere sahiptir. Ferrahî ile birlikte yörede saz eşliğinde şiir söyleyen ilk âşıktır. Yine Ferrahî ile birlikte “nisbet î”sini mahlasında o kullanmıştır.

Sağlığında adına şenlikler yapılan ilk âşık olma özelliğine sahip olmuştur. 1997 yılından bu yana Osmaniye Belediyesi ve Osmaniye Folklor Araştırma Derneği, Âşık Feymânî şenlikleri tertip etmektedir. Feymânî aynı zamanda iyi bir kaynak şahıstır. Bugün Çukurova âşıklığı, bozlak söyleme ve Karaca Oğlan geleneğinde kapısı çalınacak ilk âşık Feymânî’dir. Çukurova’dan şiirleri bestelenen (Ölüm yakamı tutma git, Ahu gözlüm) ilk âşık yine Feymânî’dir. Feymânî halk şiirinin koşma, semai ve varsağı gibi türlerinde oldukça başarılıdır. Hemen hemen her konuda şiirler söylemiş, muamma çözmede de yeteneğini kanıtlamıştır. Şiirlerinden hareketle hayata bakış açısı hakkında bilgi edinebiliriz. Çok ince bir ruha sahip olan Feymânî için; “Bir gönül âşığıdır.” diyebiliriz. Bu nedenle şiirlerinde de bazı tasavvuf) unsurlar ön plana çıkmaktadır.

Aşık Feymani’nin Şiirlerinden Örnekler

GELSİN DE BAK
Dağlar al yeşil süslenir,
Hele bahar gelsin de bak.
Bülbül aşkınan seslenir,
Güle bahar gelsin de bak.

Bayramlığın giyer dağlar,
Her örnekten basın bağlar.
Türkü söyleyerek çağlar,
Sele bahar gelsin de bak.

Emanet versen götürür,
Menziline tez yetirir.
Dertliye derman getirir,
Yele bahar gelsin de bak.

Cennet sanırsın cihanı,
Kalkar dağların dumanı.
İner ovanın ceylanı,
Çöle bahar gelsin de bak.

Dere kenarında taşlar,
Hep yosun tutmağa başlar.
Yuva için tüner kuşlar,
Dala bahar gelsin de bak.

Turnam kanadını düzler,
Ördek avcısını gözler.
Çığrışarak konar kazlar,
Göle bahar gelsin de bak.

https://www.turkedebiyati.org/